Prof. mr. dr. Job Cohen
Story Right to Challenge
Prof. mr. dr. Job Cohen, voormalig staatssecretaris en burgemeester van Amsterdam, ondersteunt het belang van burgerinitiatieven zoals het Right to Challenge. “Ik vind het mooi dat er instrumenten zijn waarmee raadsleden met een open oor naar burgerinitiatieven kunnen luisteren”, aldus Cohen. “Dit soort instrumenten kunnen het vertrouwen van burgers in het bestuur namelijk bevorderen.”
Wel is het volgens Cohen belangrijk om bij burgerinitiatieven de rol van de gemeente en de burger nauwlettend af te stemmen. “Ook bij Right to Challenge ben ik van mening dat het altijd een politieke keuze moet blijven om het initiatief te honoreren, anders leidt het wellicht tot ‘not in my backyard’ situaties.” Burgers kunnen bij het Right to Challenge op eigen initiatief projecten van de gemeente overnemen als zij behoefte hebben aan meer inspraak, maar de stem van niet-betrokken burgers kan hierdoor in het geding komen. Wel benadrukt Cohen dat, indien er draagvlak is voor een lokaal project, ook bestuurders baat kunnen hebben bij burgerparticipatie: “het is een manier om in direct contact te staan met de achterban. Burgers willen steeds meer participeren en daar spelen instrumenten als het Right to Challenge op in”.
Of burgerinitiatieven geschikt zijn voor een bepaald project, hangt af van de context. Cohen raadt beleidsmedewerkers en bestuurders aan om goed af te wegen of een instrument als het Right to Challenge passend is voor een bepaalde kwestie. “Er bloeien altijd een duizend bloemen. Burgers komen vaak met mooie initiatieven, maar niet elk initiatief is direct het antwoord op een ingewikkeld vraagstuk. Wat in de ene buurt werkt, biedt niet direct de oplossing voor andere delen van de stad”.
Op de vraag of burgerinitiatieven de toekomst zijn, antwoordde Cohen dat er altijd wel een kloof zal blijven tussen politiek en burger. “Burgerinitiatieven zijn een mooie manier om zaken te doen, maar de politieke verantwoordelijkheden hebben het uiteindelijk wel voor het zeggen”. Wel voegt hij daar aan toe dat ambtenaren bereid moeten zijn een project uit handen te geven, wanneer door de overheidsinstantie gekozen wordt voor een instrument als het Right to Challenge. “Als ambtenaren niet open communiceren met burgers wanneer is gekozen voor het honoreren van een burgerinitiatief, kan het namelijk ongewenst afbreuk doen aan het vertrouwen van burgers in het bestuur.”
Meer ervaringen
-
Mirjam Hendriks
Story Publieke Prijsvraag
De afgelopen tien jaar is er binnen Provincie Noord-Holland ongeveer tien keer een publieke prijsvraag uitgeschreven. Als subsidieadviseur bij de Provincie Noord-Holland, weet Mirjam Hendriks alles van dit financieringsinstrument. Steeds meer geld…
-
Hetti van Hamersveld
Story matchfunding
Binnen verschillende overheidsinstanties wordt al gebruik gemaakt van het financieringsinstrument matchfunding. Zo is Hetti van Hamersveld vanuit de provincie Zuid-Holland betrokken bij groene initiatieven vanuit de regio. “Het leuke aan matchfunding…
-
Schepenstraat Rotterdam
Story Right to Challenge
In de gemeente Rotterdam is gebruik gemaakt van het Right to Challenge bij de nieuwe inrichting van de Schepenstraat. Toen de gemeente op 18 september 2014 de plannen betreffende de herinrichting van de Schepenstraat presenteerde op een…
-
Provincie Noord-Brabant
Story Revolverend fonds
De Provincie Noord-Brabant heeft meerdere revolverende fondsen opgericht die elk verschillende publieke doelen dienen. Dit kunnen bijvoorbeeld culturele of innovatieve doelen zijn. Deze fondsen kunnen verschillen in de mate van revolverendheid. Frans…
-
Prof. mr. dr. Job Cohen
Story Right to Challenge
Prof. mr. dr. Job Cohen, voormalig staatssecretaris en burgemeester van Amsterdam, ondersteunt het belang van burgerinitiatieven zoals het Right to Challenge. “Ik vind het mooi dat er instrumenten zijn waarmee raadsleden met een open oor naar…
-
Demy Jongkind
Over de subsidietafel
Demy Jongkind, promovenda aan de Universiteit Leiden, vertelt meer over de verdeling van schaarse subsidies via de subsidietafel.
-
Louise Verboeket
Over de publieke prijsvraag
Louise Verboeket, inmiddels docent en onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt meer over financieren via een publieke prijsvraag.
-
Veerle van Waarde
Over het revolverend fonds
Veerle van Waarde, promovenda aan de Universiteit van Amsterdam, vertelt meer over financieren via een revolverend fonds.